Gyakori kérdések

Mit tud egy Bobcat gép? A csúszókormányzott rakodógépek szinte mindent el tudnak végezni, ami egy munkaterületen elképzelhető. Kiválóan teljesítenek a medence ásástól a talajegyengetésen át az oszlopok lefúrásán keresztül a vasbeton, illetve tégla építmények bontásáig terjedő feladatokban. A csúszókormányzott Bobcat rakodók bemennek a legszűkebb helyre is, akár épületen belül is képesek dolgozni az alacsony fordulókör miatt.

Betont tud törni egy Bobcat?

A Bobcat rakodógépek a megfelelő hidraulikus adapterek segítségével képesek a beton bontásra is. A hidraulikus kalapács folyamatosan üt egy acél bontótüskét, amelyet irányítva képesek vagyunk szinte bármit lebontani. A megfelelő toldalékkal dolgozhatunk nagyobb magasságban is és a Bobcat kis súlya miatt daruval könnyen feltehető a bontásra váró épület felsőbb szintjeire is. Vastagabb födémnél a födém elbírja a gép súlyát, és így a bontást nem emberi erővel kell végezni, hanem a gép tud bontani hatékonyan, gyorsan és biztonságosan.

Bárki tud Bobcatet vezetni?

Bárki vezetheti és kezelheti a Bobcatet. A Bobcat tökéletes választás a földmunkákhoz, hogy könnyedén elvégezhesse azt a munkát, amelyhez egyébként sok lapátos emberre lenne szükség. Akár új autóbeállót, akár medenceépítést akár teljes felújítást tervez a Bobcat bérlés jó választás, mivel kompakt és könnyen kezelhető. Mindenképpen megszokást igényel, hogy a Bobcat kerekei párhuzamosak a géppel és nem kormányozhatók. A kormányzás a botkormányok irányításával valósulnak meg. A párhuzamosan futó kerekek két oldalon képesek eltérő sebességgel forogni, illetve eltérő irányban is, ezért megvalósítható a tényleges tengely körüli forgás. Ha például a jobboldali kerekek előre forognak, a baloldaliak pedig hátra akkor a jármű balra fog fordulni.

Gyakori kérdések

Nehéz csúszókormányzott járművet vezetni?

A csúszókormányosok többcélú igáslovak, amelyek egyaránt alkalmasak professzionális építőipari munkahelyekre és barkácsolás célú otthoni projektekre. Bár meglehetősen könnyen kezelhetők, némi gyakorlást igényel a csúszókormány miatt. Ha szeretné megtanulni a csúszókormány kezelését, kövesse a weben és a Youtube-on megtalálható oktató videókat, amelyek segítenek az első fontos tudnivalók elsajátításában. A csúszókormányzás onnan kapta a nevét, hogy a gép kerekei képesek eltérő sebességű és irányú forgásra, és ilyenkor csúsznak a földön. Mivel képesek szokatlan és olyan mozgást végezni, amit például egy autó nem, (pl: helyben megfordulnak) ezért az első pár órában célszerű begyakorolni a használatukat, előre hátra menni és forogni vele. Fontos, hogy az irányváltásoknál mindig nézzünk körbe, nehogy elgázoljunk valakit a gép mögött. Mivel különböző adapterekkel különböző funkciókkal ruházhatjuk fel a Bobcatet ezért ezek használata is gyakorlást igényel.

Milyen gyorsan tud menni egy bobcat?

Alacsony működési súlyával ez a Bobcat csúszókormányzott rakodó gyorsan áthaladhat az építkezéseken az opcionális kétsebességes meghajtással. Ennek a gépnek a végsebessége alacsony tartományban 11 km/h, nagyobb tartományban pedig 15 km/h. Általában botkormányokkal vezérelhető a mozgás.

Tud medencét ásni Bobcattel?

A Bobcat szűk helyeken is képes nagy erőt kifejteni és kemény köves talajon is ásni. Ezért kifejezetten ajánlható kerti tó vagy medence ásásra és a tereprendezésre. Az emelőkar segítségével a kitermelt földet képes egyből a szállító járműre is rakni ezért gyorsan lehet vele dolgozni. A medence ásást javasolt rámpán keresztül végezni, tehát úgy kialakítani a medencét, hogy az egyik oldalán a kotrógép bele tudjon menni egy emelkedőn keresztül. Egyébként a medencék általában is ilyen kialakításúak, hogy ahol belemegyünk ott sekélyebb majd befelé haladva mélyül. A földmunkagép így gyakorlatilag bármilyen mély medencét ki tud ásni, nem lesz korlát a kanál merítési mélysége. A medence kiásása után a felfalazás vagy zsaluzást követően vissza lehet tolni a rámpaként használt földet. Ezzel a módszerrel időt és pénzt is spórolhatunk.

Mennyi földet képes kiásni egy Bobcat?

35-1000 köbméter naponta. Egy kotrógép naponta 35 és 1000 köbméter közötti föld kitermelésére használható, de ez számos tényezőtől függően, beleértve a kanál kapacitását, a talaj típusát, a kezelő készségeit és hatékonyságát, és még sok mást. Nyilván a puha tapadós földet gyorsabban tudja kitermelni mint a kemény sziklás talajt.

Mit ne tegyünk Bobcattel?

  • Soha ne nyújtsa ki testrészeit a biztonsági fülkén kívülre, ne nyúljon ki, ne lógassa ki a lábát.
  • Soha ne próbálja meg beindítani a rakodót a fülkén kívülről.
  • Soha ne működtesse a gépet, ha valamelyik biztonsági berendezés hiányzik vagy sérült.
  • Soha ne másszon ki a rakodóból járó motor mellett.
  • Soha ne végezzen mozgást, ameddig meg nem győződött róla, hogy nem tartózkodik más a gép környékén.

Gyorsabb egy árokásó, mint egy kotró?

Sok esetben egy árokásó körülbelül három-négyszer gyorsabban ás egy árkot, mint egy kotrógép. Az árokásó csak a szükséges mennyiségű anyagot ássa ki, míg a kotrógép több visszatöltést tesz szükségessé. Az árokásó a zsinór lefektetése után is megkönnyíti a visszatöltést. Tehát ha az építkezésnél fontos, hogy keskeny pontos méretű gödröt ássunk például sávalapoknál, csatornacsöveknek, vízcsöveknek, aknának, akkor válasszunk egy árokásót. Ha nem annyira fontos a pontosság, akkor egy nagy kanalas Bobcattel jobban járunk. A felcsatolható adapterek segítségével kiválaszthatjuk azt az eszközt, amelyre szükségünk van. Ha szükséges kérjen tanácsot munkatársunktól, aki segít a megfelelő eszköz kiválasztásában, vagy javasolni tud egyet.