Mini földmunkagép bérlés

A mini földmunkagépek vagy kotrógépek építőipari munkagépekként definiálhatók, amelyek egy gémből, kanálból és védőfülkéből állnak egy forgó platformon. Hidraulikus jellegűek. A hidraulikus kotrógép minden mozgása és funkciója hidraulikus folyadék használatával, hidraulikus hengerekkel és hidraulikus motorokkal valósul meg. A hidraulikus hengerek lineáris működtetése miatt működési módjuk alapvetően eltér a nagyméretű drótköteles kotrógépektől, amelyeken csörlők és acélkötelek segítségével végzik a mozgatást.

Különböző típusú földmunkagépek

A kotrógépek fő felhasználási területei az árkok, csatornák és alapok ásása, amelyek sokkal könnyebben és hatékonyabban hajtják végre ezeket a feladatokat, mint bármely más építőipari berendezés. Az alábbiakban bemutatunk néhány népszerű kotrótípust.

Lánctalpas mini kotró

A lánctalpas kotrógép egy lánctalpas jármű, amelyet föld ásására, talaj mozgatására terveztek. A sokféle kotrógép között megtalálhatók kerekes, járókerekes, vontatott és lánctalpas kotrógépek. A hadseregek által széles körben használt lánctalpas tankokhoz kapcsolódóan ezek a lánctalpasok ugyanazon a forgó kerékrendszeren mozognak, de képesek ásni, kiemelni és átmozgatni a kitermelt anyagokat, ahogy haladnak. A lánctalpas kotró alkatrészei közé tartozik a fő lánctalpas alváz, a rotortartó, a központi forgócsuklók, a forgóasztalok, az ellensúly, a panel, a fülke. A lánctalpas kotrógépeket széles körben alkalmazzák az építőiparban, például árkok, csatornák kerti tó meder és alapok ásásakor, valamint anyagok kezelésére, föld mozgatására, bontásra, kotrásra stb. Más tartozékok, kiegészítők a lánctalpas kotrógépet fúráshoz, bontáshoz, zúzáshoz, vágáshoz és emeléshez teszik alkalmassá. Ezzel a módszerrel egy gép nagyon sokféle egymástól teljesen különböző funkciót is el tud látni a megfelelő adapter csatolásával.

A hagyományos kotró

egy földmunkagép, amely egy szabványos traktoralapból áll és egy ásókanalat támaszt meg egy csuklós kétrészes kar végén. A kotró másik oldalán gyakran van egy homlokrakodó-rögzítés (ebben az esetben a kotrót technikailag "kotró-rakodónak" nevezik), így az ülés 360 fokban elfordul, hogy a kezelő az éppen használt oldallal szembe nézhessen.

A kotrókarnak azt a részét, amely a traktorhoz van rögzítve, gémnek, a markolókanalat tartó szegmenst pedig emelőkarnak nevezzük. A gémet és a kanalat forgócsap köti össze. A tartozékok széles választéka áll rendelkezésre a kotrógépekhez, mint például fúrók, kalapácsok, hasítók, gereblyék, törőkalapács és egyebek. Egyes esetekben a kotró akár daruként is szolgálhat, ha egy felemelt tárgyhoz hevedereket rögzítünk és ezeket a hevedereket a gép emelőkarjára akasszuk. A gép az emelőkar felemelésével a hevedereken emeli fel a tárgyat.

Mini földmunkagép bérlés

A mini földmunkagép felépítése

A mini kotrógép rakodó géme a gép elején található kotrógém-rögzítéssel. A kotró elején egy nagy tolókanál vagy penge található, amely a talaj és egyéb anyagok tolására, szintezésére és mozgatására szolgál. Néhány kotrógép hátulján lévő kotrókar ugyanúgy működik, mint egy normál kotrógépen. Mivel ezek a gépek a méreteik és az önsúlyuk miatt kisebb súlyt emelhetnek, mint nagyméretű társaik, ezért különösen fontos, hogy rakodásnál és emelésnél, súllyal forgásnál ne terheljük túl őket.

Penge, vagy kotrólap a gép elején, hátulján.

Egyes mini kotrógépek rendelkeznek alapértelmezetten felszerelt kotrólappal, amely egyrészt ellensúlyként is funkcionál, másrészt leengedve kotrólapátként képes a gép előtti föld eltolására. A kotrógépek emelőszerkezete a gém egy kanálban végződik, amely kanál alkalmas a föld és egyéb anyagok kiemelésére, mozgatására és kiengedésére is. Például ki tudjuk emelni a földet egy gödörből és egyből egy utánfutó vagy teherautó platójára tudjuk önteni a kanálból.

A nagy kinyúlású gépeknél a hosszú gémek alkalmazása azért veszélyes, mert a messzire kinyúló gém veszélyezteti a földmunkagép stabilitását. A gém végén lévő kanál minél magasabbra és távolabbra van a gép középpontjától annál nagyobb erővel akarja a gépet az irányába elbillenteni. Ezért a gépeknek el kell olvasni a kézikönyvét, hogy kinyújtott gémnél mekkora súly emelhető, milyen magasra, illetve távolságra. A földmunkagépeken a darukhoz hasonlóan szokott lenni vízszintmérő, amely méri a vízszintestől / függőlegestől való eltérést. A géppel való munkavégzés során ügyelni kell rá, hogy lehetőleg a gép elején vagy végén végezzünk munkát a gémmel, mert oldalsó gém használatnál a gép hajlamos lesz a borulásra. A gém az erőkar miatt általában alul a gép közepén kerül rögzítésre, hogy ellensúlyozza a dőlést.

A nagy kinyúlású kotrógépeknél a kotrógép speciálisan hosszú gémkarral rendelkező továbbfejlesztése a bontókalapács adapter, amelyet elsősorban bontásra használnak. Az árkok kiásása helyett a nagy kinyúlású kotrógépet úgy tervezték, hogy elérje a bontás alatt álló épületek felső szintjeit, és szabályozottan lebontsa a szerkezetet. A bontókalapács adapter gyakorlatilag egy hidraulikus kalapács, amely időnként nagy erővel ráüt egy bontótüskére. Falazatbontásra, vasbeton szerkezetek szétverésére, tégla és betonfalak bontására is kiváló megoldás. Nagyrészt felváltotta a lengő bontógolyót, mint a bontás elsődleges eszközét. A bontásra alkalmas kotrógépek kiválasztásánál figyeljünk a gém hosszára, ugyanis ez fogja meghatározni, hogy a gép milyen magasra tud a bontókalapáccsal felnyúlni.

Mini kotrógépek

A mini kotrógép egy lánctalpas vagy kerekes jármű, körülbelül 1 tonna üzemi tömeggel. Általában tartalmaz egy szabványos visszatöltő kotrólapot, és független gémet tartalmaz. A mini kotrógépek lánctalpas gépek, amelyek körülbelül akkora méretűek, mint egy tipikus csúszó kormányzott Bobcat, de nagyon eltérő célt szolgálnak. Tartalmaznak egy nagy teherbírású kart, amely az adapterek széles skálájával csatlakozik (bár leggyakrabban kanállal együtt használják), valamint egy felszerelt tolólapot. Általában az 5tonnánál könnyebb gépeket nevezzünk minikotrónak bár ezt a szabályt nem tartják be szigorúan. A kis súly azért is fontos, mert ezeket a gépeket gyakran használják ingatlanon, épületen belül is bontásra, építésre. A kis súlyt elbírja a födém és nem szakad be a munka alatt. Ezért a hatékony és gyors bontás egyik kedvelt eszköze a bontókalapács adapterrel felszerelt mini kotrógép.

Karbantartás felújítás, földmunka

A mini kotrógépek ezért kiemelten alkalmasak az ingatlanokban karbantartási, felújítási munkákra. Például egy csőtörésnél ki lehet ásni vele a sérült csőszakaszt, majd a javítás után ugyanazzal a géppel be is lehet temetni illetve elegyengetni a földet az ásás helyén. A kisméretű keskeny kanállal gyorsan és jól lehet árkot ásni a csővezetékeknek akár szennyvízcsőről van szó akár vízcsövekről. A munka végeztével minden földmunka elvégezhető egy mini kotrógéppel.

Különböző típusú kotrógépek alkalmazásai

A kotrógépeket különféle vállalkozói és ipari igényekhez, bányászathoz, útépítéshez, épületépítéshez és bontáshoz alkalmazzák.

A kotrógépeket sokféleképpen használják:

 • Árkok, lyukak, csatornák alapozások ásása,
 • Építkezés,
 • Bontás hidraulikus körmös, vágó és törő tartozékokkal,
 • Általános osztályozás / tereprendezés,
 • Bányászat különösen, de nem csak külszíni bányászat,
 • Tavak medrének kialakítása,
 • Cölöpverés,
 • Aknák helyénekkiásása,
 • Anyagmozgatás,
 • Bozótvágás hidraulikus fűrésszel és fűnyíró tartozékokkal,
 • Erdészeti munka,
 • Erdészeti mulcsozás,

A kotrógépeket nagy és kis méretű építkezésekhez is használják. Kis lakásépítési projektekhez használják bontáshoz, kiásáshoz, feltöltéshez, karbantartás, illetve kerti munkákhoz. Alkalmas továbbá ásatásra, építőanyag mozgatására, építési hulladék eltávolítására. Gyakorlatilag a kotrógép jelentős mennyiségű emberi nehéz fizikai munkát képes kiváltani. Számos típusú Bobcat és mini kotrógép létezik, amelyeket felhasználás, márka és cél szerint osztályoznak. Érdemes olyan gépet választani, amelynek az adatait és paramétereit a munka megkezdése előtt tanulmányoztuk, illetve érdemes megtervezni, hogy milyen munkákra fogjuk használni az adott gépet.

Bármiben segíthetünk, forduljon hozzánk bizalommal, hívjon a fenti telefonszámon.